Süleymanpaşa'ya  bağlı Karacakılavuz 'un özgünlüğü, yalnızca  adında yada hikayesinde değildir. Rumeli'nin en eski dokuma merkezlerinden  biri olan kasaba, geleneksel olan bir sanatı inatla yaşatmakta. Bu göçmen  kasabasında kadınlar, evlerindeki tezgahlarda annelerinden öğrendikleri geleneksel el dokumalarını  üretiyor. Motiflerinin zenginliğiyle tanınan bu özgün dokumalar, kasabanın adıyla anılıyor:

Karacakılavuz Dokumaları.

Karacakılavuz el dokumalarında kirkitli dokuma çeşitlerinden  biri olan  'CİCİM' tekniğini, hem de mekikli dokuma  çeşitlerinden  biri olan 'DİMİ'  tekniğini bir arada görmekteyiz. Dimi dokuma tekniği, yapılan dokumaların zemin dokusunda, cicim dokuma tekniği ise  zemin doku üzerinde, motif ve desenlerin oluşturulmasında  kullanılmaktadır. Ayrıca bez ayağı ( düz bez dokuma) tekniği ile yörede 'CECALA'  denilen çizgili dokumalar ve 'ÇERGİ'  denilen yün yer yaygıları da yapılmaktadır. Yapılan dokumaların zemininde  kullanılan, yörede şayak örgü olarak isimlendirilen  dimi dokumalar 4 çerçeve ve dört ayaklı ahşap dokuma tezgahlarında dokunmaktadır. Dimi dokumalar  yüzeyinde bulunan atkı ve  çözgü ipliklerinin  yoğunluğuna göre atkı dimisi,  çözgü dimisi ve çift yüzlü veya iki  taraflı dimi olmak üzere  3 şekilde  gruplandırılır. Karacakılavuz dokumalarında  uygulanan çeşidi dokumanın her iki yüzeyinde  de aynı görüntüye sahip ikiyüzlü dimidir.

Atkı ve çözgü ipliklerinin  birbirini gizlemeden  eşit aralıklarla kesiştikleri  bez dokuma veya  atkı yüzlü (kilim) dokumada atkı iplikleri arasına desen iplikleri sıkıştırılarak  dokuma yüzeyinde  kabartma desenler oluşturma tekniğidir. Yörede yapılan dokumalarda ise bu işlem çözgü  iplikleri üzerine  dimi dokuma yapılırken, uygulanacak motifin durumuna göre renkli desen iplikleri, dokumanın arkasından  önüne geçirilir ve belirli  atlamalar yapılarak  tekrar arkada serbest bırakılır. Dokumanın tüm eni boyunca  değişik renk ve biçimdeki  motifler içinde  atlamalar yapılıp, iplikler arkaya verildikten sonra  çözgü iplikleri arasından  atkı iplikleri geçirilerek sıkıştırılır. Motifler tamamlanıncaya kadar her sırada aynı  işlem yapılarak dokuma bitirilir. Dokuma yüzeyinde  kabarık bir görüntü oluşur.

Yörede yapılan dokumalar yer minderi veya yastık olarak üretilmekte. Yer minderi olarak dokunanların  ölçüsü eni standart olarak  65 cm. boyu  ise 100/110 / ve 130 cm. olarak  değişiklik göstermektedir. Yastık olarak dokunanların  eni 60 cm boyu ise 110 cm. dir.

Karacakılavuz dokumalarına atkı, çözgü ve desenlendirilmesinde  geçmişte kendi ürettikleri yün  ipliği kullanılmakta iken şu anda  dışarıdan temin edilen  fabrikasyon yün, pamuk ve sentetik iplikler kullanılmaktadır.

Araştırmalar kapsamına giren  ve zemininde  dimi dokuma tekniği desenlendirilmesinde cicim tekniği kullanılarak dokunan Karacakılavuz  dokumalarının  kompozisyon şemasına  baktığımızda 3 farklı kompozisyon şeması ile karşılaşırız. Bu şemalardan ikisinde  daha çok dokumanın  bir tarafında desen  yoğunluğunun  daha fazla diğer tarafta  ya hiç desenlendirme yapılmadığı veya  içindeki desen gurubunda bulunan bir desenin  yerleştirildiği görülmektedir. Diğer şemada ise bir motifin  belli aralıklarla tekrarından oluşmaktadır. Tekrar eden motiflerin  araları sütunlarla bölünmüştür. Bu şemada ana plan  kalırken sadece tekrar eden motifler değişmektedir.

vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin
vitrin